Wednesday 30 December 2009

Μια αξέχαστη δεκαετία...


The Noughties, ή αλλιώς η δεκαετία 2000-2009, είναι σίγουρα μια δεκαετία που άφησε πολλές ευχάριστες και δυσάρεστες αναμνήσεις σε όλους μας.

Φυσικά μπορούμε να μιλήσουμε για κοσμοιστορικά γεγονότα, όπως για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αμερική/Αγγλία/Ισπανία/Μπαλί/Ινδία, τον πόλεμο στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Γεωργία, το Ασιατικό Τσουνάμι και τον Τυφώνα Κατρίνα, την Οικονομική και Περιβαντολογική Κρίση, την έλευση του Ευρώ και την επέκταση της Ευρωπαικής Ένωσης σε 27 κράτη και την εκλογή του πρώτου μαύρου Προέδρου των ΗΠΑ. Η λίστα αυτή φυσικά και δεν είναι πλήρης αφού κάλλιστα μπορεί να επεκταθεί σε αρκετές σελίδες.

Το ενδιαφέρον όμως για μένα επικεντρώνεται στα προιόντα που πλέον θεωρούμε δεδομένα στην καθημερινότητα μας και πολλές φορές ξεχνάμε πόσο πρόσφατα πραγματικά είναι. Μια ματιά σε 8 απ'αυτά αρκεί να μας πείσει πόσο γρήγορα αλλάζει η ζωή μας.

1) Γρήγορο Ιντερνετ

Σίγουρα το ίντερνετ δεν είναι κάτι καινούριο, αφού έχει ρίζες στις δεκαετίες του 70 και 80, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια μπόρεσε μέσω των υψηλών ταχυτήτων να επεκταθεί σε παγκόσμια κλίμακα και να αλλάξει τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Περιττό να υπενθυμήσω ότι πριν από 10 χρόνια μια νέα ταινία "κατέβαινε" στον υπολογιστή με μέση ταχύτητα τα 2 kb/s σε 30-40 μέρες και ενώ ήδη το βιντεοκλαμπ της γειτονιάς την απέσυρε λόγω παλαιότητας. Το γρήγορο ίντερνετ ήταν επίσης καθοριστικής σημασίας και ο κύριος δίαυλος για σχεδόν όλα τα υπόλοιπα προιόντα που μας επηρέασαν.

2) Μηχανές αναζήτησης (search engines)

Το Google και το Yahoo είναι πλέον δεύτερη φύση για τους περισσότερους απο εμάς. Φράσεις όπως "δεν το πιστεύω, θα το γκουγκλάρω και θα σου πω", σίγουρα δεν υπήρχαν στο λεξιλόγιο μας πριν απο 10 χρόνια. Επιπλέον, η σκέψη ότι κάποιος πρέπει να περιμένει πάνω απο 0,015 δευτερόλεπτα για να βρει ένα συγκεκριμένο άρθρο, είναι ικανή να τρομοκρατήσει και τον πιο ψυχρόαιμο φοιτητή.

3) Οικονομικές πτήσεις

Το φαινόμενο των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους είναι επίσης δημιούργημα προηγούμενων δεκαετιών. Όμως η δεκαετία 00, με την επέκταση του ίντερνετ και την απελευθέρωση των αεροπορικών αγορών, μας πρόσφερε για πρώτη φορά οικονομικές πτήσεις σε εκατοντάδες προορισμούς που ποτέ δεν ξέραμε οτι θέλουμε να επισκεφτούμε. Πριν από 10-15 χρόνια σίγουρα δεν θα σκεφτόμασταν να κάνουμε ταξίδια στο εξωτερικό με την συχνότητα και ευκόλια που μπορούμε σήμερα.

4) Κοινωνική διαδικτύωση (Social Networking) και ηλεκτρονικό εμπόριο

Το twitter, facebook, myspace, skype, flickr, blogging, youtube, ebay, amazon και δεκάδες άλλα φαινόμενα του διαδικτύου είναι σίγουρα "παιδιά" των 00ς. Μπορώ να μετρήσω στο ένα δάχτυλο του ενός χεριού μου το άτομο που δεν έχει ακόμα χρησιμοποιήσει ένα απ'τα παραπάνω...

5) MP3 players και άλλες φορητές συσκευές

Μετά τα walkman με κασσέτες και discman με CD ήρθαν τα MP3 players να κάνουν την ζωή μας πιο ευχάριστη και απομονωμένη όσο είμαστε εκτός σπιτιού. Από τις 5-10 επιλογές τραγουδιών που είχαμε πριν απο 15 χρόνια, πλέον μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε 2,000 τραγούδια, 100 βίντεο και 10 ταινίες στα 40 λεπτά της διαδρομής απ'το σπίτι στην δουλειά μας. Στα υπόλοιπα προιόντα συμπεριλαμβάνονται οι ψηφιακές κάμερες και τα camcorders, καθώς και τα netbooks.

6) Reality TV

Η τηλεόραση ίσως να μην έχει πλέον την δυναμική που είχε παλαιότερα, κυρίως λόγω ίντερνετ, αλλά σίγουρα είχε ένα πολύ σημαντικό όπλο στο πλευρό της. Μόλις την τελευταία δεκαετία γνωρίσαμε και είτε αγαπήσαμε είτε μισήσαμε προγράμματα όπως το Big Brother, Pop Idol, X-Factor, So You Think You Can Dance, The Apprentice και δεκάδες ακόμα απομιμήσεις με franchise στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως.

7) Έξυπνα Κινητά (Smartphones)

Τα blackberries και τα iPhones, όσο και αν αποτελούν ανασπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας για την πλειοψηφία των ανθρώπων είναι και αυτά καινούριο φαινόμενο. Πλέον το κινητό μας εκτός απο τηλέφωνο με δυνατότητα SMS/MMS, παίζει μουσική και παιχνίδια, βγάζει φωτογραφίες και βίντεο και έχει πρόσβαση στο ίντερνετ. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το ψήσιμο καφέ είναι η επόμενη τεχνολογική εξέλιξη της νέας δεκαετίας.

8) HDTV

Οι λεπτές τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας ακόμα δεν έχουν διαδωθεί παγκοσμίως, αλλά για αρκετούς είναι σίγουρα μια ευχάριστη εξέλιξη σε σύγκριση με τις γκουμούτσες των προηγούμενων δεκαετιών. Επιπλέον, πέραν του ότι πλέον μπορούμε να επικεντρωθούμε στο λακάκι του σαγονιού του George Clooney, απελευθερώνουν τουλάχιστον 100 τ.μ. απ'το σαλόνι μας, που ποτέ δεν ξέραμε ότι υπήρχαν και ακόμα σκεφτόμαστε πως να αξιοποιήσουμε.


1 comment:

  1. Εγώ πάλι από όλα αυτά γιατί κόλησα στο λακάκι του σαγονιού του George? :-P

    Πάντως αυτή η δεκαετία θα μείνει όντως αξέχαστη.. θυμίζοντας μας επίσης πόσο γρήγορα περνούν τα χρόνια!

    ReplyDelete